Thursday, March 18, 2010

Kemboja tempatan / local plumeria varieties

kebiasaannya kat kampung kita selalu tengok ditanam dikubur atau di depan sesetengah rumah ( group yang tak percaya pokok bunga ni bawa bad luck )..satu kelab dengan kawe le nihhh...ni antara pokok kemboja variety tempatan tetapi telah 'dimatsallehkan' namanye

Sweet Peach..wangi gile...bunga warna peachy pink

Spider Yellow--kalau local varieties, dialah bunga paling beso sebab dekat 5-6 inci leh pegi petals dia

Peterson Gold--biasa kat kampung..kalu pokok tua, selalu daun takde, bunga jer nampak

Penang Peach--asal dari penang island, mat salleh bawak balik register kat USA , sib baik boh nama Penang Peach kalu boh nama Hawaii PPeach kan ilang kite punye hak cipta terpelihara..memang kat penang jer pokok ni ada dulu tapi sekarang seme dah kena tebang untuk pembanggunan, satu yang nampak still ada sana kat depan Golden Sand, duduk kat situ last year, masih ada lagi


yang ni mintak kat rumah orang kat Merchang Terengganu....sib baik tumbuh, tapi ada nampak bebape pokok kat kubur dekat Masjid situ, seram gak nak amik




Malaysian Red--famous kat belah USA sebab warna cantik pastu bau sedap..macam ros



yang ni benih beli kat sg buluh...auntie tu kata magnolia, magnolia laaaa...







lemon yellow ni dapat kat MUORRRRRRRRRRRR...banyak kat nurseri kat sana.senang nak kenal sebab pokok ni batang dia macam tak cukup zat..melidi jerrr tapi tula nature pokok dia




yang ni benih asal dari pejabat hutan Kertih...kat area kertih/paka banyak tengok pokok ni depan rumah dierang...tempat lain tak penah nampak..maka kawe pong bagi nama dia Kertih Pink




Kauka Wilder--kat nurseri lebih dikenali dengan Chilli Red



yang ni dapat asalnya dari Batu Burok Beach Resort..mintak ngan pak cik guard sebab ada kat belakang chalet kawe duduk ari tu..sekarang pokoknye dah lesap sebab kena tebang...cantik kuning die


yang ni Curling Rainbow, kalu bunga dah nak jatuh die melengkung dan bergulung ke belakang



Cemetery Pink/Aussie pink ni paling common tapi bau die memang sedap...




























2 comments: