Friday, March 19, 2010

Anak anak Sidek---ops anak pokok kemboja

selain dari keratan batang, boleh jugak biakkan dari biji benih..selalunya dapat warna warna baru disebabkan oleh pendebungaan bersilang (btul ke term nih) ..kalau tak penah tengok bunga kemboja..ni la buah kemboja yang blum masak...tunggu 4-5 bulan baru bijibenih masak

anak pokok ni dah 2 tahun...susah nak amik gambu, petik jer dari atas...dulu masa mula kluar bunga dia separuh saiz ni jer..sekarang dalam 4 inci gak
yang ni baru first time tengok walaupun dah 3 cycle kluar bunga...cantik gak sebab warna brownish purple

yang ni anak kepada Cemetery pink---yang pink local tu

yang ni pink purple tapi petal tak bape cantik


ni dinamakan Seba Seba --kawe gue dari Swiss, mamat suke bunga


warna pastel di tanam di Taman Pertanian Jubli Perak Sultan Haji Ahmad Shah Kuantan


warna ni soft pink....cun gak




5 comments:

  1. salam akak,,,nak tanya,,,kalau jens ungu ni,,wape cutting dia,,,25 or lebh?jens xport 25 kan?kalau yg malay punya mrhj kan

    ReplyDelete
  2. cutting - berakar 25 kalau fresh 15( celup dalam rooting hormone dulu pastu kita tunggu dia ada mata akar baru anta--takut reput )

    ReplyDelete
  3. kak yah memang suka bunga ni. memang cantik, tapi susah nak hiduplah. kak yah dah cuba tapi tak berjaya. Ada tips, tak?

    ReplyDelete
  4. saya ada kiatnya,saya butuh sebasesa bijinya untuk ujicoba.danu.lawamg@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Saya nak sangatlah yg warna merah tu.... Mmg menjadi idaman betol.....

    ReplyDelete